The Waikerie Hotel Motel project was designed to replace a section of hotel damaged by fire and refurbish the rest of the building. It included a new gaming lounge, refurbished bar areas, undercroft car park and storage basement, lift and viewing decks.

A significant client change half way through design and documentation presented the team with a challenging scenario.

The undercroft basement was originally designed for storage only. However, the client requested that area be made a working car park. This required the entire team to re-design the layout of the supporting columns, primary and secondary composite beams to provide an efficient and cost effective solution.

During the excavation, the contractors encountered significantly more rock than anticipated, contrary to an extensive soil testing regime during the design process. We were able to modify the foundations on the fly and ensured the project kept moving to programme.

Indeed, the client was keen for a fast-tracked construction process.  Due to the remote location of the site we arranged appropriate inspections between the builder and engineer that maximised construction deliverables without overlapping services.

People: Hamish Bills
Location: Adelaide, South Australia
Collaborators: Folland Panozzo Architects
Services: Structural & Civil Engineering

Share this: